De Nederlandse flitshandelaar Flow Traders heeft goede zaken gedaan in het derde kwartaal van dit jaar, mede dankzij de paniekgolf op aandelenmarkten.

Dat maakte het bedrijf, dat in juli naar de Amsterdamse beurs ging, vrijdag bekend.

Flow Traders is een zogeheten ‘high-frequency trader’ ofwel flitshandelaar die met behulp van computerprogramma’s in fracties van seconden transacties kan doen. Het bedrijf verdient hoofdzakelijk geld door als market maker zo scherp mogelijk aan- en verkoopprijzen af te geven voor aandelen, valuta en andere producten, en op kleine prijsverschillen winst te boeken.

In het derde kwartaal heerste met name op de Chinese beurzen veel onrust door zorgen over de afzwakkende Chinese economie. Dat zorgde ook wereldwijd voor veel schommelingen op de beurzen. Ook op de grondstoffen- en valutamarkten was er veel onrust afgelopen kwartaal.

Heftige beursbeweging gunstig voor Flow Traders

Volgens Flow Traders werden in het afgelopen kwartaal recordresultaten behaald. De beursintermediar profiteerde naar eigen zeggen van de volatiliteit op de financiële markten. eursintermediair Flow Traders heeft in het derde kwartaal de aangepaste nettowinst met 29 procent zien stijgen in vergelijking met een jaar eerder, tot 37,9 miljoen euro.

In onderstaande tabel is goed te zien dat de flitshandel van Flow Traders gepaard gaat met zeer hoge winstmarges. Het nettoresultaat van 37,,9 miljoen euro over het derde kwartaal impliceert een winstmarge van bijna 41 procent op de omzet van pakwg 93 miljoen euro. Voor de eerste negen maanden van dit jaar was de winstmarge ook afgerond 41 procent.

(klik voor uitvergroting)

flow traders

Op de Amsterdamse beurs noteerde het aandeel van Flow Traders vrijdag zo'n 8 procent hoger na de publicatie van de cijfers.

Handel in indexproducten

Flow Traders is wereldwijd marktleider in de handel van zogenoemde trackers (ETP's), waarmee beleggers met één belegging de resultaten van een indexfonds kunnen nabootsen. De waarde van de ETP-handel nam met 20 procent toe tot 180 miljard euro ten opzichte van het tweede kwartaal. De volumes gingen eveneens met 20 procent omhoog.

In Europa steeg de ETP-waarde met 20 procent tot 113,2 miljard euro. In Noord- en Zuid-Amerika liep die waarde met 13 procent op tot 47,3 miljard euro. In Azië was sprake van een stijging met 42 procent tot 20 miljard euro.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl